Ruský patriarcha Kirill I. navštívi v auguste po prvý raz Poľsko

17.07.2012 Celý región

Varšava 17. júla (TASR) - Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill I. navštívi v dňoch 16.-19. augusta po prvý raz Poľsko.

V prítomnosti predsedu poľskej biskupskej konferencie Józefa Michalika podpíše patriarcha 17. augusta vo Varšave spoločné vyhlásenie, v ktorom predstavitelia poľskej katolíckej cirkvi a ruskej pravoslávnej cirkvi vyzvú Poliakov a Rusov, aby si vzájomne odpustili všetko zlé z dejín oboch slovanských národov.

Ako upozornil v pondelok na tlačovej konferencii vo Varšave hovorca poľského episkopátu Józef Kloch, pôjde o prvý spoločný dokument oboch cirkví. Detailný obsah spoločného posolstva, na ktorom obe strany pracovali tri roky, zverejnia však iba dve hodiny pred jeho podpisom.

Podľa Klocha by následne mohlo dôjsť aj k výmene listov medzi predstaviteľmi poľskej biskupskej konferencie a svätej synody moskovského patriarchátu., Ako príklad by mohli poslúžiť prielomové písomné kontakty medzi poľským a nemeckým episkopátom z roku 1965, od ktorých sa odvíjal proces poľsko-nemeckého zmierenia.
 

Vyberte región